會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> [新聞]追巴士還追巴士,唔要命唔緊要,可唔可以唔好累到其他人? (主題編號=1059161)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
[新聞]追巴士還追巴士,唔要命唔緊要,可唔可以唔好累到其他人?
發表發表於: 2012-02-05 10:19 AM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

會員編號: 29
文章編號: 2639504

http://news.on.cc/cnt/news/20120204/bkn-20120204215611953-0204_00822_001.html

as title,只係為左一張所謂"標準相",影到入醫院,有咩謂呢
不顧一切衝出馬路,衰d講句,你死你事唔好累到其他人

我識既巴士司機(包括沉晚楂43c熱狗果位司機)都話依家d巴士迷完全係可以用離譜黎形容
o係架行緊既車前面衝出馬路,走黎走去,又開閃光燈
為左影相搭的士追車,企危險位置影相,o係馬路中心一字形排開影相,
為左"標準相"截停輕鐵 Laughing
影唔到相講粗口鬧人
原本鐘意巴士出黎影下相就冇壞,不過佢地呢d行為影響到其他人
今次仲有人受傷

點解會變成咁?

成功需苦幹 在 2012-02-05 11:05 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2012-02-05 10:30 AM 引言回覆
D10A-245
留學生

會員編號: 6,667
文章編號: 2639509

講粗口鬧巴士司機/阻住佢影既其他車司機, 真實好黑人憎
人地打份工遮, 有特見果時好似變左明星,
影唔到又比你問候
Confused
發表發表於: 2012-02-05 10:33 AM 引言回覆
KS5587@3355@26
留學生

會員編號: 15,305
文章編號: 2639511

唉,影衰哂,影左張巴士相又點姐?
要相網上大把啦,問下作者,我諗大多數都會比你keep
巴士迷真係變哂
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2012-02-05 11:28 AM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

文章編號: 2639515

KS5587@3355@26 寫到:
巴士迷真係變哂

影到張相,就會變左俾人問攞相果個,有份虛榮感掛我諗
不過咁就 冇左條命仔/傷左 我覺得唔值囉
Re: [新聞]追巴士還追巴士,可唔可以顧下自己條命仔?
發表發表於: 2012-02-05 2:41 PM 引言回覆
溫得福內鬥戲法
留學生

會員編號: 15,002
文章編號: 2639564

成功需苦幹 寫到:
http://news.on.cc/cnt/news/20120204/bkn-20120204215611953-0204_00822_001.html

as title,只係為左一張所謂"標準相",影到入醫院,有咩謂呢

我識既巴士司機(包括沉晚楂43c熱狗果位司機)都話依家d巴士迷完全係可以用離譜黎形容
為左影相搭的士追車,企危險位置影相,o係馬路中心一字形排開影相,
影唔到相講粗口鬧人
今次仲有人受傷

點解會變成咁?

唔係想幫住果班巴迷
但我真係好想問,搭的士影巴士有乜問題?
人地好地地搭的士又唔影響你同其他人..

話時話有傳琴日42c長亨熱狗尾車踼去長安開,
d人搭的士都冇乜問題丫,有錢俾咪得囉 Rolling Eyes
除非你話架的士頂住長安入站位/唔俾架熱狗離站之後等其他成隊兵搭42m黎到長安上車咁就話有問題姐..
發表發表於: 2012-02-05 5:37 PM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2639588

搭的士追車都唔係咩太大問題
但為追一架車連條命都唔要既話就真係有點兒那個囉
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2012-02-05 8:01 PM 引言回覆
TE7489
常駐居民

會員編號: 13,159
文章編號: 2639619

KS5587@3355@26 寫到:
巴士迷真係變哂

坦白講,自己影同DUP人地相係有好大分別。

有時過程更加重要,因為捕車要Time Management,
自己match到時間影到既成功感係大D。

同埋自己鐘意點影都得,例如近年好興一大班巴迷係部車前面一齊
影張大合照,紀念性好重,呢D網上面DUP相俾到你咩?

自己影仲有個好處:唔駛買《年鑑》同《回顧》,
因為佢地有既,我有,我仲要靚過佢!

不過,我承認有一樣野對於安全影巴士黎講係好緊要,
就係你既社交網絡,少D得罪人,講少D粗口,
識多幾個知心既FD,第時有廣告正特都益你先,
咁就更加容易做Time Management,安安全全咁捕車。
發表發表於: 2012-02-05 8:26 PM 引言回覆
叶子
新移民

會員編號: 14,343
文章編號: 2639620

哩單野搞到我諗起某一日搭GA2387@43M果陣見到ge果一個"巴迷"~
話說果一日我係葵芳搭GA2387番長青'部車去到青梅樓果陣有人落車'所以司傅都break一break'但有個巴迷就諗住無人落唔停''咁佢就係部車差唔多到站果陣衝左過對面影相~
部車同佢ge距離唔夠一米'如果唔係有人落司傅break ge話實出事.......個司傅係度話"車_死都未影到吖,巴士有乜好影姐"
*_為粗口
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2012-02-05 9:25 PM 引言回覆
DA35
永久居民

會員編號: 5,247
文章編號: 2639639

成功需苦幹 寫到:

影唔到相講粗口鬧人
今次仲有人受傷

點解會變成咁?

竟能無視輕鐵勁響既呠呠聲?
P.S.Topic應改為追巴士還追巴士,可唔可以只累己而唔好累人?
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2012-02-05 10:56 PM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

文章編號: 2639706

DA35 寫到:

竟能無視輕鐵勁響既呠呠聲?
P.S.Topic應改為追巴士還追巴士,可唔可以只累己而唔好累人?

根據消息,最後果位巴士迷係失敗左 Laughing

245 寫到:
搭的士追車都唔係咩太大問題
但為追一架車連條命都唔要既話就真係有點兒那個囉

對父母應該會係問題 Laughing

o係馬路跑黎跑去,學校都有教,馬路如虎口
你覺得你夠快跑過去其實未必夠

題外話:
其實部份巴士迷真係好岩去跑短跑
話說有日o係荃灣西站31坑去43b坑
咁就有位巴士迷就諗住跑去43b坑前面影相
果位巴士迷跑得仲快過架巴士 Laughing

成功需苦幹 在 2012-02-05 11:02 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-02-06 10:38 AM 引言回覆
KE608
新移民

會員編號: 9,194
文章編號: 2639865

不過而家呢個"巴士迷"身份都已經臭足全香港....
點解?因為而家多左班唔認識做的行為...

回想番係8年前我個陣係鐘意巴士個陣..個時邊有咁多...?
自從唔再做"巴士迷"之後,而家行街見到班部份巴迷的行為......
真係失禮死街坊... Confused

ps:唔怪之得咁多師兄咁唔鐘意"巴士迷",呢d野大家自己心知..

KE608 在 2012-02-06 10:39 AM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-02-08 12:17 AM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2640605

KE608 寫到:
不過而家呢個"巴士迷"身份都已經臭足全香港....
點解?因為而家多左班唔認識做的行為...

回想番係8年前我個陣係鐘意巴士個陣..個時邊有咁多...?
自從唔再做"巴士迷"之後,而家行街見到班部份巴迷的行為......
真係失禮死街坊... Confused

ps:唔怪之得咁多師兄咁唔鐘意"巴士迷",呢d野大家自己心知..

以前, 影車果陣真係隨心d, 貼相上黎都唔會話比某類人咁多挑剔
而家..
影得唔好就話乜話盛, 久而久之就跟咗所謂既標準
墨守成規, 唔識變通

成功需苦幹 寫到:

對父母應該會係問題 Laughing

如果係量入為出既話都無問題既 Laughing
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2012-02-09 10:09 PM 引言回覆
sonnysiaki
定居居民

會員編號: 5,012
文章編號: 2641368

小學雞巴士迷, 根本唔可以用"巴士迷"形容

我做車長既, 我實用番粗口鬧佢,睇下到時內事部信邊個

就好似一個無學過車既人渣車一樣..唔識小路出大路要停,cut線唔打燈, 長期開高燈一樣, 整到臭哂個朵

唔排除本壇都有d咁既人
檢視會員個人資料 發送私人訊息 ICQ 號碼
發表發表於: 2012-02-10 2:13 PM 引言回覆
FS1819
留學生

會員編號: 10,411
文章編號: 2641676

依家有啲所謂巴士迷,以喜愛巴士為名,乜嘢害人害己嘅行為都做得出,真係對其他奉公守法嘅巴士好唔公平。

追巴士都已經係咁,第時追女仔咪仲恐佈? Rolling Eyes
發表發表於: 2012-02-12 12:53 PM 引言回覆
sonnysiaki
定居居民

會員編號: 5,012
文章編號: 2642373

http://maps.google.com/maps?hl=zh-TW&ll=22.500497,114.143561&spn=0.000005,0.001714&t=m&z=19&layer=c&cbll=22.500692,114.143237&panoid=aLFiWBnSZ275z3vVUmGdmw&cbp=12,326.28,,0,22.79
尋日黃昏時間, 我坐73由帝廷軒轉出, 見到4個拎單反初中生,坐係圖中路中分隔石膊影出站巴士
....唔稱呼佢地叫巴迷,,係因為佢地既作為已經唔可以稱呼佢地係巴迷,, 有個更合適既名,巴敗,什至係巴膠....
根本上面家某d新一代巴士迷,已經變質, 變成渣住部單反, 利用相機性能影出高清,所謂"標準"相,,無果d就問老豆老母買比佢

完全唔會考慮別人感受, 周街追車, 企出馬路影, 阻住佢又問候人, 開閃光等...
什至上車偷膠牌, 鐵鎚...

落多d書先啦,, 你兼顧到學業, 考番個車牌, 等3年,入去9巴做,咪影飽佢lo
檢視會員個人資料 發送私人訊息 ICQ 號碼
[新聞]追巴士還追巴士,唔要命唔緊要,可唔可以唔好累到其他人?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作